Dobro došli na službene stranice Općine Pašman

Spomenici

Među zadarskim otocima Pašman zauzima vodeće mjesto kad je riječ o sačuvanim srednjovjekovnim umjetničkim spomenicima među kojima se ističu:

Franjevački samostan Sv. Duje u Kraju – osnovan je 1390. godine u gotičkom stilu sagrađen da bi doživio predgradnju u renesansnim oblicima sredinom 16. stoljeća, kao važan spomenik kulture. U samostanu je klaustar, renoviran u 17. st. u baroknom stilu, slika Bogorodice s malim Isusom iz 15. st. , te muzej s eksponatima koji govore o povijesti otoka.

Benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana na Čokovcu kod Tkona – osim crkvene djelatnosti slavi se i kao oaza narodne pismenosti (središte glagoljaštva – starohrvatskog narječja i pisma). Samostan je sagrađen u romaničkom stilu u 12. stoljeću, temeljito prerađen u gotičkim oblicima tijekom 14. stoljeća do sredine 15. stoljeća.
Od najvažnijih književnih spomenika su: “Pašmanski brevijar” iz 14. stoljeća i “Tkonski zbornik ” iz 16. stoljeća, kao dva najvrjednija glagoljska rukopisa. Svako mjesto na otoku ima svoju crkvu sa specifičnom gradnjom, svaka je posebna na svoj način.

Crkva sv. Roka – Pašman
Crkva sv. Tome – Tkon – spominje se u XI. st.; ž. crkva sagrađena je 1742., i obnovljena 1938., a ponovno obnovljena 1945.-57.
Crkva sv. Ante – Pašman
Crkva – Neviđane
Crkva sv. Luke u Ždrelcu se spominje daleke 1289. g. U današnju crkvu je utkana bogata povijest ovoga mjesta. Crkva je pravokutnog oblika. U produžetku crkve je kvadratna sakristija. Koncem 19. st. podignuto je zapadno pročelje sa zvonikom. Poslije 1. svj. rata nabavljen je današnji kip Majke Božje, a 1937. osnovano je Djevojačko društvo Gospe Lurdske. Od tada do danas vjernici župe Ždrelac slave zavjetni dan Gospe Lurdske.
Crkva – Mrljane
Crkva – Banj.

Dobrodošli na otok Pašman

Pašman je otok u zadarskom arhipelagu, od Zadra i Biograda o dvojen slikovitim Pašmanskim kanalom po kojemu su, poput niske bisera, razasuti deseci malenih otočića. Morska struja koja mijenja smjer svakih 6 sati čini ovo more najčišćim na Jadranu.

VIŠE

Kraj

Barotul

Mrljane

Neviđane

Dobropoljana

Banj

Ždrelac

Pašman / Mali Pašman