Dobro došli na službene stranice Općine Pašman

Neviđane

Neviđane su naselje i luka na otoku Pašmanu, smješteno 3 km sjeverozapadno od naselja Pašman. Na regionalnoj su prometnici koja prolazi uzduž otoka. Stariji dio naselja udaljen je od mora oko 300 m.

Naselje se prvi put spominje 1067. i nazvano je po tamošnjem samostanu sv. Nevijane koji je stradao u Kandijskom ratu u 17. stoljeću. Uz današnju župnu crkvu s kraja 19. stoljeća stoje ruševine crkve iz 1670., dok su na groblju ruševine crkvice sagrađene 990. (pregrađena u 15. st.; iznad vrata gotički reljef sv. Mihovila). Zapadno od sela nalaze se i ruševine crkvice sv. Martina iz 9.-11. stoljeća.

Neviđane su poznate po svojoj lijepoj plaži. Osim kupanja i vodenih sportova ugođaju odmora pridonosi poznata otočna gastronomska ponuda. Ljubiteljima zabave preporuča se nedaleki Biograd.

Pored bezbroj još neistraženih lokaliteta iz ilirskog i rimskog doba ističe se crkva sv. Mihovila s kipom iz 1018. godine. Prekrasna pješčana plaža privlači sve više turista, a stanovnici, tradicionalno vrsni brodari u novije doba se bave i nautičkim turizmom.

Dobrodošli na otok Pašman

Pašman je otok u zadarskom arhipelagu, od Zadra i Biograda o dvojen slikovitim Pašmanskim kanalom po kojemu su, poput niske bisera, razasuti deseci malenih otočića. Morska struja koja mijenja smjer svakih 6 sati čini ovo more najčišćim na Jadranu.

VIŠE

Kraj

Barotul

Mrljane

Neviđane

Dobropoljana

Banj

Ždrelac

Pašman / Mali Pašman