Dobro došli na službene stranice Općine Pašman

5. prosinca 2014

Škraping i 5. Sajam otočnih proizvoda

Poštovani,

Šaljemo Vam informacije o nadolazećoj manifestaciji Škraping i 5. Sajmu otočnih proizvoda a koji će se održati 08.03.2014. u Tkonu na otoku Pašmanu.

Škraping je trekking utrka po oštrom otočkom kamenju i spada u vrstu pustolovne utrke i dio je službene Treking lige.

Posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i drugih europskih država i na taj način neposredno promoviraju otoke i Hrvatsku. Ugostiti ćemo mnogobrojne sportaše koji će sudjelovati u utrci kao i članove njihovih obitelji. Svake godine u zahtjevnom programu sudjeluje više od osamsto natjecatelja, posjetitelja, novinara i drugih sudionika.

Cilj ovog projekta je organizacija turističkih događanja izvan glavne turističke sezone na otocima i podizanje ekološko-športske svijesti.

Pored glavnog događanja utrke Škraping, cijeli Škraping tjedan pratiti će niz zanimljiv događanja među kojima ističemo nastup legendarne Tovareće mužike iz Sali sa Dugog otoka, različita edukativna predavanja među kojima ističemo predavanje alpiniste i putopisca gosp. Stipe Božića, predavanje na temu: “Kandidiranje za oznaku HOP”-predavač gđa. Ljubica Ajduković Ugarković-voditeljica projekta Hrvatski otočni proizvod iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, različite ekološke akcije čišćenja okoliša i podmorja otoka Pašmana, Sajam otočnih proizvoda te kao novine izdvajamo mini dječji Škraping-„Škrapić“ koji će se održati u nedjelju- 9.3.2014. te snimanje milenijske fotografije Škraping-gosp. Šime Strikoman na sam dan utrke 8.3. s početkom u 9,10 sati u Tkonu na rivi.

Sajam otočnih proizvoda već tradicionalno prati događanje Škraping kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanje izvornosti i autohtonosti podrijetla sa otoka kao i poticaj otočnim proizvođačima da se kandidiraju za dobivanje prestižne oznake HOP-hrvatski otočni proizvod kojeg je nositelj i Škraping od 2010. g.
Na ovogodišnji 5. Sajam otočnih proizvoda prijavilo se rekordnih 45 izlagača i to 20 izlagača nositelja oznake Hop koji dolaze sa otoka Pašmana, Hvara, Visa, Brača, Cresa, Dugog otoka, Šolte, Murtera, Paga i polutoka Pelješca, 19 izlagača sa otoka Pašmana, Silbe i poluotoka Pelješca koji još nemaju oznaku Hop i 6 izlagača koji nastupaju kao gosti Sajma iz Biograda na Moru, Zadra i sv. Filipa i Jakova.

Sve infromacije o utrki Škraping i načinu prijave na utrku nalaze se na web straniciwww.skraping.hr
Krajnji datum za prijave na utrku Škraping je: 28.2.2014.

Pozivamo vas da sudjelujete na manifestaciji Škraping kao i da posjetite naš 5. Sajam otočnih proizvoda u sklopu manifestacije Škraping.

S poštovanjem,

ORGANIZATORI: JKU „PRVENJ“, OPĆINA TKON I AK „SOLINE“ BIOGRAD NA MORU

Dobrodošli na otok Pašman

Pašman je otok u zadarskom arhipelagu, od Zadra i Biograda o dvojen slikovitim Pašmanskim kanalom po kojemu su, poput niske bisera, razasuti deseci malenih otočića. Morska struja koja mijenja smjer svakih 6 sati čini ovo more najčišćim na Jadranu.

VIŠE

Kraj

Barotul

Mrljane

Neviđane

Dobropoljana

Banj

Ždrelac

Pašman / Mali Pašman