Dobro došli na službene stranice Općine Pašman

UGLJAN

Otok Ugljan nastanjen je od mlađeg kamenog doba što nam dokazuju pronađena kamena strugala stara oko 3000 godina. Prvi po imenu poznati narod koji je obitavao u Ugljanu su LIBURNI, ILIRSKO PLEME. Oni su u 4. stoljeću prije Krista sagradili naselje na brdu Čelinjak i utvrdili ga-taj bedem i nekoliko pravokutnih Liburnskih kuća sačuvan je i do danas. Generacijama je vezan uz more, pomorstvo i ribarstvo, a 2000 godinatradicije u maslinarstvu ostavilo je stotine tisuća stabala
maslina od kojih se dobiva ulje izuzetne kvalitete i arome. Cijelom sjeveroistočnom stranom otoka u prirodnim uvalama nižu se ribarska i turistička mjesta od kojih su najpoznatija, Kukljica, Kali, Preko i Ugljan. Druga strana otoka je uglavnom strma i nenastanjena i s pripadajućim uvalama, otocima i bogatim podmorjem pravi je izazov za ronioce i sportske ribolovce. Naročito su atraktivni prostori uvala Velika i Mala Lamjana te Sabuša na krajnjem jugozapadu. Brdovita ali pitoma unutrašnjost ispresijecana je brojnim stazama pogodnim za šetnje i biciklističke ture.

Dobrodošli na otok Pašman

Pašman je otok u zadarskom arhipelagu, od Zadra i Biograda o dvojen slikovitim Pašmanskim kanalom po kojemu su, poput niske bisera, razasuti deseci malenih otočića. Morska struja koja mijenja smjer svakih 6 sati čini ovo more najčišćim na Jadranu.

VIŠE

Kraj

Barotul

Mrljane

Neviđane

Dobropoljana

Banj

Ždrelac

Pašman / Mali Pašman