Dobro došli na službene stranice Općine Pašman

Općina Pašman

Općina Pašman ustrojena je stupanjem na snagu Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, dana 30. prosinca 1993. godine, kojim je kao samostalna jedinica lokalne samouprave odvojena od dotadašnje Općine Biograd na Moru. 1. konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća održana je 14. travnja 1993. godine. Tadašnja Općina Pašman sa sjedištem u mjestu Pašman pokrivala je cijelo područje otoka Pašmana sve do 7. siječnja 1997. kada je Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj na području otoka Pašmana ustrojena i Općina Tkon.

Općina Pašman danas pokriva 77,3% područja otoka Pašmana odnosno 48,73 km2, a obuhvaća 7 naselja – Kraj, Pašman (Pašman, Mali Pašman i Barotul), Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj i Ždrelac. Prema Popisu stanovništva 2001. godine Općina Pašman ima ukupno 2004 stanovnika i to Kraj 290, Pašman (zajedno s mjestima Mali Pašman i Barotul) 383, Mrljane 224, Neviđane 397, Dobropoljana 274, Banj 194 i Ždrelac 245 stanovnika. U odnosu na 32 općine Zadarske županije Općina Pašman je na 19. mjestu po veličini teritorija a 21. po broju stanovnika.
Prema odluci Općinskog vijeća Općine Pašman kao Dan općine obilježava se dan 13.6. – blagdan svetog Antuna Padovanskog.

Općina Pašman osnovala je 2000. godine Javnu komunalnu ustanovu “Otok Pašman” u cilju što boljeg obavljanja poslova uređenja naselja, izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture. Jedan od najznačajnijih i najvećih poslova koje je do sada JKU napravila je izgradnja mjesnih vodoopskrbnih mreža u dužini od cca 55 km s cca 1000 priključaka.
JKU danas ima 11 zaposlenih koji redovno obavljaju odvoz komunalnog otpada na izvan otočni deponij, priključenje objekata na vodovodnu mrežu i održavanje javne rasvjete.

Zemljopisni položaj

Otok Pašman proteže se jugozapadnim dijelom Zadarske županije točnije od 43°53`12″ do 44°01`15″ sjeverne geografske širine, te 15°15`21″ do 15°27`40″ istočne geografske dužine.
Među otocima zadarskog arhipelaga Pašman je oduvijek bio od većeg značaja s obzirom na blizinu Biograda, Zadra i ostalih priobalnih naselja. S otokom Ugljanom je vezan mostom u prolazu Mali Ždrelac a trajektnom vezom s Biogradom i Zadrom.
Sa sjeveroistočne, naseljene strane Pašman je od kopna razdvojen Pašmanskim kanalom koji je na mjestima širok samo 2 km i kojim su razasuti deseci otočića.
S jugozapadne strane okružen je akvatorijem Srednjeg kanala koji ga dijeli od kornatskog arhipelaga i Dugog otoka.
Vrh Bokolje od 272 m nadmorske visine najviša je točka otoka, odakle se pruža nezaboravan pogled na oba kanala.
Površina otoka iznosi 63,03 km2 a ukupno ima stanovnika. Dakle, Pašman je 12. otok po veličini, a 11. po broju stanovnika u Republici Hrvatskoj.

Prometna povezanost

Otok Pašman povezan je s kopnom na dvije strane i to iz Biograda i Zadra. Iz Biograda se dolazi direktno na otok Pašman u mjesto Tkon trajektom koji vozi
oko 15 minuta, a iz Zadra u Preko na otoku Ugljanu. Pašman i Ugljan su medusobno povezani mostom pa dolazak s otoka Ugljana ne predstavlja nikakav problem.
Ova dva otoka povezana su autobusnim linijama na relaciji Tkon – Preko, a koje su uskladene s gotovo svim trajektnim linijama na obje strane.

Dobrodošli na otok Pašman

Pašman je otok u zadarskom arhipelagu, od Zadra i Biograda o dvojen slikovitim Pašmanskim kanalom po kojemu su, poput niske bisera, razasuti deseci malenih otočića. Morska struja koja mijenja smjer svakih 6 sati čini ovo more najčišćim na Jadranu.

VIŠE

Kraj

Barotul

Mrljane

Neviđane

Dobropoljana

Banj

Ždrelac

Pašman / Mali Pašman