PARK PRIRODE VRANSKO JEZERO

Kao jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, sa izvorima pitke vode te područje osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti 21.07.1999. g. Vransko jezero sa okolnim područjem proglašeno je Parkom prirode. Granice Parka smještene su između Pirovca i Pakoštana. Park je velik 57 km2, a najveći dio 30,2 km2 odnosi se na Vransko jezero. Park prirode “Vransko jezero” je područje koje u sebi krije još mnoge tajne i pravi je izvor novih znanstvenih otkrića koja
Park u suradnji sa stručnjacima iz različitih područja nastoji razotkriti i pokazati svijetu. Rijetko na kojem području možete za tako kratko vrijeme konzumirati tri potpuno različita krajolika: morsku obalu i bogati arhipelag ispred nje, mediteransku močvaru s jedinstvenim krajolikom i eko-sustavom, a odmah iza brda ruralnu idilu ravnokotarskih naselja.

NACIONALNI PARK PAKLENICA

Na površini od 96 km2, uz istočnu obalu Jadranskog mora pa do najviših vrhunaca Velebita, Vaganskog vrha (1757 m) i Svetog brda (1753 m), obilje je mnogobrojnih prirodnih osobitosti i fenomena, radi kojih je čitavo područje proglašeno nacionalnim parkom 1949. godine. Na području parka zabilježeno je 70-ak špiljskih objekata, među kojima su najljepše špilja Manita peć i jama Vodarica. Za turistički posjet otvorena je samo špilja Manita peć.
Vodonepropusni sedimenti su smješteni ispod dobropropusnih i jako okršenih naslaga karbonatnih stijena, u proširenom dijelu Velike Paklenice, Brezimenjače i u izvorišnim dijelovima Male Paklenice te povremenog toka Orljače. Zbog toga u Nacionalnom parku Paklenica postoji nekoliko stalnih ili povremenih tokova i mnogo stalnih izvora.

PARK PRIRODE TELAŠĆICA

Područje Parka prirode Telašćica je područje bogato suprotnostima, tihim i mirnim plažama i položenom obalom s jedne i divljim strmim klifovima s druge strane, područje šuma alepskog bora i hrasta crnike s jedne strane, te ogoljelog kamenjara s druge, područje obrađenih polja prekrivenih vinogradima i maslinicima, ali i područje degradiranih oblika vegetacije koja prekriva suha staništa.
U Parku prirode moguće je roniti na nekoliko atraktivnih mjesta u blizini klifova, te šetati po zanimljivim mjestima, a prekrasan pogled s vidikovca Grpašćak ne smije se propustiti.

BIOGRAD NA MORU

Biograd je razvijeno turističko odredište sa brojnim hotelima, apartmanima, vilama, retoranima, kafeima i marinama. Iako Biograd u svojoj turističkoj ponudi nudi bogat kulturno – zabavni život, more i sunce, i prekrasne plaže pravi su adut ovog bijelog grada. Dugi pašmanski kanal idealno je mjesto za jedrenje i sve aktivnosti na moru, no izvanzemaljski Kornati pravi su raj za izletnike i nautičare. Brojni kulturni i zabavni programi i sportska događanja su u ponudi tijekom ljetnih mjeseci: pučke fešte na otvorenom, na vaterpolskom bazenu kod hotela Ilirija, u kinu, sportski turniri i natjecanja se redovito održavaju.

UGLJAN

Otok Ugljan nastanjen je od mlađeg kamenog doba što nam dokazuju pronađena kamena strugala stara oko 3000 godina. Prvi po imenu poznati narod koji je obitavao u Ugljanu su LIBURNI, ILIRSKO PLEME. Oni su u 4. stoljeću prije Krista sagradili naselje na brdu Čelinjak i utvrdili ga-taj bedem i nekoliko pravokutnih Liburnskih kuća sačuvan je i do danas. Generacijama je vezan uz more, pomorstvo i ribarstvo, a 2000 godinatradicije u maslinarstvu ostavilo je stotine tisuća stabala
maslina od kojih se dobiva ulje izuzetne kvalitete i arome. Cijelom sjeveroistočnom stranom otoka u prirodnim uvalama nižu se ribarska i turistička mjesta od kojih su najpoznatija, Kukljica, Kali, Preko i Ugljan. Druga strana otoka je uglavnom strma i nenastanjena i s pripadajućim uvalama, otocima i bogatim podmorjem pravi je izazov za ronioce i sportske ribolovce. Naročito su atraktivni prostori uvala Velika i Mala Lamjana te Sabuša na krajnjem jugozapadu. Brdovita ali pitoma unutrašnjost ispresijecana je brojnim stazama pogodnim za šetnje i biciklističke ture.

ZADAR

Zadar je povijesni grad Hrvatske. To je grad bogate duhovne i materijalne kulture, ali i turističke tradicije i turističkog identiteta stvorenoga u sadašnjosti. Za mnoge putnike i umjetnike, usporediv je sa Venecijom i Dubrovnikom. Zadar je vrelo hrvatske povijesti i znanstvene baštine. Prepun arhiva, muzeja, biblioteka, čuvar je književne i glazbene baštine. Prirodne ljepote, brojni zaljevi i plaže,
kulturno-povijesni spomenici, raznovrsna ugostiteljska ponuda sa probranim domaćim specijalitetima, sve to čini Zadar i njegovu okolicu jednim od najatraktivnijih područja u Hrvatskoj. Svoju turističku atraktivnost Zadar gradi i na spoju nautičkog turizma, raznovrsnih oblika smještaja i ugostiteljske ponude, ambijenta, prekrasnih plaža i šetnica, izleta u bližu i dalju okolicu, zanimljivih kulturno-umjetničkih i zabavnih događanja te osobito vrijednih kulturno-povijesnih spomenika.